BDSM is een seksuele voorkeur en een vorm van seksuele expressie die met wederzijdse toestemming gebruikmaakt van fysiek opgelegde beperkingen, intense zenuwprikkels en het fantaseren over machtsverhoudingen en het spelen van een machtsrollenspel. Het Engelstalige acroniem BDSM staat voor Bondage and Discipline (BD), Dominance and Submission (DS) en Sadism and Masochism (S&M or S/M).

Gezamenlijk geven deze een beeld van de verschillende onderdelen die sadomasochisme kan bevatten: bondage (het verminderen van de bewegingsvrijheid van de partner middels bijv. touw, boeien of restrictieve kleding), discipline (het geven van opdrachten, eventueel met echte of gespeelde bestraffing), dominantie en submissie (het uitoefenen van of zich onderwerpen aan macht, vaak in de vorm van rollenspel) en sadomasochisme (het genieten van het veroorzaken of ondergaan van pijn. De term komt uit de samentrekking van sadisme en masochisme).
(Bron: Wikipedia) 

Dat ligt uiteraard geheel aan uw voorkeur. Hol gevlochten Katoen is het meest soepele en zachte touw, daarna komt het vrij onbekende geslagen Jute. Hennep heeft de naam maar ons Hennep is onbewerkt en moet dus nog geheel "schoon" van splintertjes gemaakt worden en daarna gewassen en geolied. Wel is gevlochten Hennep Vlas van een mooiere zachtere kwaliteit met veel minder splinters. Als laatste het hol gevlochten kunststof touw en het Spleitex.

Volgens de NEN-Norm 3303 is touw:

“Drie of meer strengen elke vervaardigd van eenzelfde aantal garens, die om elkaar geslagen of paarsgewijs ineengevlochten zijn.”

NATUURVEZELS
Natuurvezels zijn onder te verdelen in harde vezels en zachte vezels. Voor bondage zijn de harde vezels niet aan te bevelen.

Zachte natuurvezels zijn: Jute, Hennep / Vlas, Katoen. Zachte vezels zijn soepel, zacht maar ook zeer slijtgevoelig. Voor zachte vezels worden geen breeksterktes afgegeven. Voor bondage wordt het Katoen het meeste gebruikt.

Jute is afkomstig van de bastvezels van de Juteplant. Het wordt verbouwd in India, Pakistan en Bangladesh. Het is een eenjarige plant die wel 3 tot 4 meter hoog kan worden. Toepassingen voor Jute zijn: Tuinbouwsector, (tomaten, komkommers & bonen), tapijtindustrie voor backinggaren, vulgaren bij de fabricage van zakken en zakband.

Hennep / Vlas wordt verkregen uit de bastvezels van de “Cannabis Sativa”, een plant uit de Hennepfamilie. Het wordt verbouwd in Hongarije, Italië, België en het voormalig Joegoslavië, maar tegenwoordig ook in Nederland. Toepassingen: vliegertouw / zegeltouw, klimtouwen, raamkoorden, rolladetouw / worstgaren, reddingslijnen en zeilgaren. Ook wordt het veel gebruikt voor papegaaien en parkieten.

Katoen is oorspronkelijk de vruchtvezel van de Katoenplant en wordt verbouwd in Afrika en Amerika. Toepassingen: vlaggenlijn, tassenkoordjes, scheerlijnen, worstgaren, naaigaren, macrame en in de BDSM wereld.

 

KUNSTVEZELS Kunstvezels kunnen worden onderverdeeld in Polyamide, Polyester, Polypropylene (PP), Polyethylene (PE), composieten. Voor bondage wordt eigenlijk alleen het holle PPMF (Polyproylene extra bewerkt) gebruikt en soms de Synthetische Hennep. (Spleitex).

Polypropylene (PP): drijft, laag smeltpunt (ca 165˚), geen vochtopname, tamelijk lage rek, goed bestand tegen zuren en logen, breeksterkte neemt af bij lage temperaturen, nat en droog dezelfde breeksterkte.

 

 

VERSCHILLEN TUSSEN NATUURLIJK TOUW EN TOUW VAN KUNSTSTOFVEZELS
In het algemeen kan gesteld worden dat touw van kunstvezels in vergelijking met touw van natuurlijke vezels:

- belangrijk sterker is,
- een grotere elasticiteit bezit en daardoor een beter arbeidsopname vermogen bezit,
- nagenoeg geen vocht opneemt en daardoor niet opzwelt en ook niet zwaarder wordt,
- ongevoelig is voor de inwerking van zeewater,
- snel opdroogt,
- bestand is tegen veel oliesoorten,
- soepel blijft in water, behalve polyamide dat hard wordt,
- gemakkelijk hanteerbaar is en weinig onderhoud vergt,
- niet aangetast wordt door bacteriën en daardoor tot op zekere hoogte rotbestendig is.

 

UV STRALING
Alle touwsoorten zijn gevoelig voor ultra-violette straling. De invloed van deze straling uit zich bij touw in een vermindering van de breeksterkte. De vezels worden bros, breken gemakkelijk, verpulveren en vallen uit elkaar. Dit proces vindt bij alle vezels plaats. Bij kunstvezels worden tijdens het fabricageproces stoffen toegevoegd die de afbraak door UV tegen gaan. Ook bepaalde kleuren kunnen de afbraak van UV tegengaan zoals de kleur zwart.

 

GEVLOCHTEN – GESLAGEN – GETWIJND
Een touw kan in drie verschillende uitvoeringen geleverd worden en dit geldt voor zowel de natuurlijke als de kunstvezeltouwen:
- gevlochten
- geslagen
- getwijnd

Gevlochten: Het woord zegt het al, het touw wordt in elkaar gevlochten. Er zijn verschillende mogelijkheden om het te vlechten. Het kan in een 8-, 16- of 24-koppige uitvoering, maar bijvoorbeeld ook in een 8-strengs vlechtconstructie. Bij de “fijne vlecht” (8-16-24 koppig) is meestal de mantel (buitenkant) gevlochten en de binnenkant (mits aanwezig) parallel. Het is echter ook mogelijk om de kern in een gevlochten uitvoering te leveren. We spreken dan van een braid on braid vlecht. Bij een 8-strengs vlechtconstructie wordt meestal een 4x2 vlechting toegepast (bijvoorbeeld meertrossen). Dit noemt men ook wel een 'octoply vlecht'.

Geslagen: Bij geslagen touw worden strengen touw om elkaar geslagen. Dit kan in een 3-, 4- of 6-strengs-constructie. Het meest gangbare is de 3-strengs uitvoering. 4-strengs werd vroeger veel toegepast bij Manilla maar komt nu behalve in de binnenvaart en visserij niet veel meer voor. Een 4-strengs uitvoering is een mooier ronder touw dan een 3-strengs uitvoering. De 6-strengs constructie komt o.a. voor bij Atlas touwwerk. Altas is een rond en hard Polyamide dat gebruikt wordt op lieren aan boord van schepen hoewel tegenwoordig steeds meer Dyneema hiervoor wordt gebruikt. Het voordeel van geslagen touw is dat het vrij gemakkelijk te splitsen is. Paalogen en kousen aanbrengen kost weinig moeite. Nadeel van geslagen touw is dat het vrij gevoelig is voor kinken.

Getwijnd: Bij getwijnd touw spreken we eigenlijk niet van touw maar van garens. De garens kunnen bestaan uit een enkelvoudige draad, maar ook uit een veelvoud daarvan. Twijnen betekent eigenlijk draaiing. De garens zijn dus in elkaar gedraaid. Getwijnde garens kunnen als eindproduct ingezet worden maar zijn ook de basis voor geslagen en gevlochten touw. Polypropylene,- en Sisal paktouw zijn getwijnde producten.